رنگ خودرو
رنگ خودرو یکی از چندین مواردی است که باعث زیبایی و دادن جلوه و روح به خودرو می باشد. از این رو شاید برای شما نیز جالب باشد که رنگ خودرو از چه موادی تشکیل شده، چه تاریخچه ای و یا چه انواعی دارد.
همین طور روانشناسی رنگ هم در کشور های مختلف گوناگون می باشد و تاثیر رنگ ها در آب و هوا ممکن است بسیار در شرایط های گوناگون متفاوت باشد. با رنگ فرنام همراه باشید.
مواد تشکیل دهنده رنگ های اتومبیل
رنگ اتومبیل از 3 ماده اولیه و اصلی:
-
رزین
-
پیگمان
-
حلال
رزین عاملی است که پیگمان ها را در حالت معلق(تعلیق) در کنار هم نگه می دارد و باعث چسبندگی بیشتر رنگ به سطح مورد نظر می شود.
پیگمان پوردی شبیه بتون و شامل 100 رنگ یا تونر است و به صورت رنگ های متالیک و صدفی در بازار موجود است.
حلال عاملی است که باعث سیالیت رنگ می شود. بدون حلال ویسکوزیته رنگ بالا می رود و انتقال آن از ظرفی به ظرف دیگر مشکل است.
ویژگی ها و کاربرد
تا سال 1985 میلادی اکثر اتومبیل ها با رنگ های تک جزئی رنگ آمیزی می شد که باعث پیدایش مشکلاتی در تطبیق رنگ خودرو به وجود می آمد زیرا در رنگ های متالیک تک جزئی فیلم رنگ از یک لایه مرکب از رزین شفاف، پیگمان، ذرات متالیک و حلال تشکیل می شود.
در این رنگ ها رمز شفافیت سطح، مرطوب نگه داشتن فیلم رنگ در حین کاربرد آن است؛ یعنی هنگام پاشیده شدن متالیک روی سطح مرطوب، به سمت ته فیلم رنگ جاری شده و در نتیجه رزین شفاف بالا می آید و رنگ شفافیت بیشتری پیدا می کند.
از این فرآیند امروز در رنگ های بیس کوت استفاده می گردد؛ با این تفاوت که دیگر نگران شفافیت آن نیستیم ، زیرا کلیرکوت اورتان به عنوان پوشش نهایی استفاده شده و شفافیت مورد نیاز را تامین می کند.
انواع رنگ های اتومبیلی
رنگ اتومبیل دارای انواع مختلف و متفاوت با مزیت های گوناگون می باشد. هر کدام از انواع زیر دارای مزیت و معایب خود است که در ادامه با هم مرور خواهیم کرد
-
رنگ های ساده
رنگ های ساده در واقع یک لایه رنگ معمولی هستند که با یک روکش بی رنگ پوشیده می شوند. این پوشش بی رنگ به اتومبیل کمک می کند علاوه بر ظاهر براقی که پیدا می کند مانع از ایجاد خط و خش و آسیب اجسام خارجی به رنگ خودرو شود.
شاید بتوان گفت که تقریباََ اکثر خودرو های موجود در بازار به طور استاندارد با این نوع رنگ اتومبیل رنگ آمیزی می شوند. به غیر از خودرو های گران قیمت و لوکس که از رنگ های خاص و سفارشی گران قیمت برخوردارند.
رنگ های ساده ارزان قیمت اند و فقط با یکبار رنگ کردن تمام بدنه ی خودرو رنگ می شود و این رنگ کاملا به سطح بدنه می چسبد و برای همین مواقع آسیب دیدگی و خش شدن قسمتی از بدنه به راحتی و با استفاده از قلم های خش گیری قابل ترمیم و احیا را دارا هستند.
اگر آسیب دیدگی های جدی و خراشیدگی های عمیق در روی بدنه، در این نوع رنگ به وجود آید، تعمیرگاه و مراکز خدمات رنگ خودرو با قیمت پایینی اقدام به ترمیم و درست کردن رنگ اتومبیل خواهد کرد.
رنگ های ارائه شده در مدل رنگ های ساده بیشتر از طیف رنگ هایی چون سفید، مشکی، آبی، قرمز و یا خاکستری هستند و تنوع انواع رنگ را ندارند.
با وجود مزیتی که این رنگ از نظر قیمت پایین و سرعت در رنگ آمیزی دارد، اما اگر برای ترمیم انواع رنگ اتومبیل خود به یک مرکز خدمات رنگ خودرو که با تجربه و خبره هستند مراجعه نکنید و در صورت عدم رنگ آمیزی صحیح رنگ صاف و یکدستی حاصل نشده و رنگ حالتی دانه دانه و چروکیده به خود خواهد گرفت و جلوه جالبی نخواهد داشت.
بعضی از خودروسازان از روشی به نام رنگ آمیزی دو لایه در رنگ ساده استفاده می کنند. که در این روش رنگ آکلریک را با یک ماده ی سخت کننده مثل ایزوسایانات مخلوط می کنند تا رنگ کاملا به بدنه خودرو بچسبد و از آن به سادگی جدا نشود.
-
رنگ های مات و کدر
این نوع رنگ اتومبیل از تمامی مدل های دیگر پر هزینه تر بوده و بیشتر برای رنگ های اتومبیل های خاص و گران قیمت به کار می رود. برای مات کردن و گرفتن درخشندگی رنگ راه حل هایی وجود دارد اما اغلب سازندگان این رنگ ها به وسیله ی پوشاندن سطح رنگ ساده با پوششی از اپوکسی به همراه روکشی از پی وی سی ظاهری مات و کدر به رنگ داده و مانع از درخشش رنگ می شوند.
رنگ های مورد استفاده در این گونه رنگ ها شامل طیف هایی از رنگ سیاه و خاکستری است. ضمن اینکه نگهداری و ترمیم این مدل از رنگ بسیار دشوار است.
مثلا برای تمیز کردن و شستشوی این اتومبیل ها نمی توان از مواد تمیز کننده و پولیش های عادی استفاده کرد، چون موجب از بین رفتن لایه ی رنگ مات در آن ها خواهد شد و چیزی که باقی می ماند لایه ی رنگ ساده است.
یا اگر رنگ اتومبیل دچار آسیب شود ساختن و هماهنگ کردن آن با رنگی که در اتومبیل به کار رفته کاری سخت ودشوار خواهد بود.پس برای آسیب ندیدن و از بین نرفتن رنگ اتومبیل به نکات توصیه شده توسط شرکت سازنده کاملا دقت کرده وبه آن ها توجه کنید.
عوامل موثر در تطبیق رنگ
حال که مواد اولیه و نحوه کاربرد رنگهای اتومبیل را میدانیم، به شرح مشکلاتی که در حین استفاده از رنگ رخ می دهد می پردازیم. اولین چالش، استاندارد کارخانه است. امروزه کد رنگ ها بطور متوسط بین 3 تا 7 تناوب دارد. در واقع تناوب بیشتری وجود دارد، اما تولید کنندگان رنگ اتومبیلی جهت سهولت استفاده از اطلاعات پایه آنرا محدود کرده اند.
تاریخچه رنگ اتومبیل
ایده ی سلیقه شخصی مستقل برای اولین بار نیست که باز گشایی می گردد. از ابتدای پیدایش انسان یکی از راه های معرفی خود از طریق وسایلی است که جزء دارایی های آن شخص با ویژگی های خاص آن مانند رنگ (Paint Color) است. از ابتدا اتومبیل ها دومین خرید گران قیمت آمریکایی ها شناخته شده بوده که با خرید خودرو های رنگ شده خود را به یکدیگر معرفی می کردند.
علی رقم نوع اتومبیل (سدان، سقف باز شونده یا Convertible , ون ها، اسپرت و غیره) و مدل و ظاهر و مشخصات خودرو, مهم ترین فاکتور خرید خودرو رنگ خودرو است.
تا سال1985 اکثر اتومبیلها با رنگهای تک جزئی رنگ آمیزی می شد که مشکلاتی را در تطبیق رنگ بوجود می آورد، زیرا در رنگهای متالیک تک جزئی، فیلم رنگ از یک لایه مرکب از رزین شفاف، پیگمان، ذرات متالیک و حلال تشکیل می شود.در این رنگها رمز شفافیت سطح، مرطوب نگهداشتن فیلم رنگ در حین کاربرد است. یعنی هنگامی که متالیک روی سطح مرطوب پاشیده می شود، بسمت ته فیلم رنگ جاری شده و در نتیجه رزین شفاف بالا می آید و باعث شفافیت رنگ میشود.
از این فرایند امروزه در رنگهای بیس کوت استفاده می شود. با این تفاوت که دیگر نگران شفافیت آن نیستیم، زیرا کلیرکوت اورتان بعنوان پوشش نهائی استفاده شده و شفافیت مورد نیاز را تأمین می کند.